WHAT TO SEE IN A WEEKEND IN MONFERRATO

Monferrato is the largest area of the UNESCO site “Langhe, Roero and Monferrato”. There are three areas, Basso Monferrato (Casale Monferrato, Vignale Monferrato), Alto Monferrato (Acqui Terme, Ovada, Gavi) and Monferrato Astigiano (Asti, Canelli, Agliano Terme, Nizza Monferrato). I only mentioned some of the municipalities but you can know and appreciate many others!

Il Monferrato si offre a te

Cities of Monferrato

Infernot - Almost secret cellars
  • Asti – Clock Tower, Palio Field, Palazzo Alfieri
  • Agliano – The thermal baths, the ancient village with the two churches
  • Alessandria – The citadel, the old town and the Borsalino factory become a museum
  • Acqui Terme – Boiling Square, Clock Tower, New Thermal baths
  • Canelli – The wine cathedrals, the lovers’ street, the Gancia Castle
  • Mombaruzzo – Berta Distillery, the macaroon factory (not to be missed!)
  • Nizza Monferrato – The main street for a shopping break and “bele cauda”, Palazzo de Benedetti
  • Vignale –the Belvedere, the infernot

EVENTS TO WATCH OUT FOR

TASTY STOPS

The typical dishes of Piedmont find their perfect location in the Monferrato area. A weekend in Monferrato will introduce you to the products of agriculture. Many native species of fruit, excellent meats and cheeses give the recipes a genuine touch. Accompaniment with excellent wines completes the food and wine experience

Risottos in the Casale area (with mushrooms, with barbera); Agnolotti; Tajarin seasoned with important ragouts; chickpea soups; mixed boiled meats; Tripe; Fried cod; bagna cauda.

The list would be really important but it lets you know that this is a very varied cuisine. That ranges over rich and defined flavors.

But I tell you sincerely that in the Monferrato areas if you ask for a mixed board (with sliced meats and cheeses or just cheeses) and accompany it with a good glass of barbera you can already feel very satisfied! Foodie’s word.

ON THE MARKET

greens for "Bagna Cauda"

Apples, thistle, and melons

I give you a treat: in Monferrato you will find more than 50 different types of apples. You will find a melon appreciated all over Italy, Mirabello quality. You find the cardoon “hunchback of Nizza”. The purple celery monferrino. And then various types of radicchio very appreciated with Mrs. Bagna Cauda!

If we then talk about Truffles then we could trigger an endless discussion. The friends/rivals White Truffle of Alba and the Truffle of Monferrato compete for the throne of the best or the most fragrant. You have to taste them both and tell me yours. I can only organize you a research tour and you will decide for yourself

Guide Langhe Roero and Monferrato

SCRITTORI PIEMONTESI

 

The Tour to discover the Territory

Look for giant benches in e-bike

Literature to accompany you on your Weekend in Monferrato

Questa terra ha inspirato moltissimi scrittori. Sarà il paesaggio, saranno le persone oppure le gioie della tavola e dei vini. Vieni a fare una vacanza nel Monferrato per restare incantato!

Dante Alighieri

nella Divina Commedia, Purgatorio, parla di Guglielmo VII Marchese di Monferrato. Lo descrive come uno scaltro politico del 1200. Lo ritrae come un principe negligente e lo ritiene colpevole del conflitto contro contro Alessandria. Parla anche di uno scomodo frate del 1400, un tal Ubertino da Casale e lo definisce un astuto manipolatore!

Boccaccio

parla del Monferrato quando con la voce di Fiammetta racconta la storia della Marchesa di Montferrant: il Re di Francia si era perdutamente innamorato di lei. La Marchesa per nulla attratta dal Re e non volendo apertamente rifiutare, decise di dissuaderlo servendogli ad ogni pasto solo brodo di pollo!

Giosuè Carducci

aveva un particolare interesse per il Monferrato. Aveva vissuto per qualche tempo a Casale. Dedicò un lungo trattato proprio alla storia di queste terre, collaborando con storici casalesi. Era affascinato dalla storia della famiglia Aleramo e dei Bonifacio. Aveva anche iniziato la storia della famiglia Aleramo che però non fu in grado di concludere prima della sua morte.